FAMILY LIVING INTERVIEW

Family Living No1- 2011
Text: Moa Samuelsson
Photos: Jonas GustavssonKlart Jag är yrkesskadad

Tv-aktuella inredaren Isabelle McAllister, 34 bor med maken Erik och barnen Della och Beppe på Stockholms hetaste adress. Men egentligen drömmer hon om ett hus med pool i utlandet.

Isabelle och Erik träffades genom jobbet för cirka fem år sedan. Erik jobbade med butiksinredning och anlitade Isabelle som ”skulle göra en lampa”. Och så blev det bombastisk kärlek.

– Jag bodde i en våning på Östermalm, på hela 20 kvadrat, och Erik bodde i en lägenhet i Årsta när vi träffades. Sen flyttade jag raskt in hos honom och det var minst sagt spartanskt. Vi hade några gamla möbler som Erik hade köpt av en polare för femtonhundra spänn, de var väl inte så där jättesnygga, eller?

– Det är dina ord, replikerar Erik.

– Alltså, vi köpte inget nytt och fixade inte till något heller, eftersom vi var på väg bort, säger Isabelle och minns att, ”det låg klädhögar överallt eftersom jag inte ens ville köpa en tvättkorg, kändes som att antingen fixar vi rubbet eller så får det vara”.
Och så tog ni klivet till en familjelägenhet på en gång.

– Ja, visst! En riktig vuxenbostad på 76 kvadrat-meter mitt i stan. Det var konstigt nog den första lägenhet vi budade på, och så fick vi den. Vi skrev på kontraktet på en tisdag och på lördagen fick vi veta att jag var gravid.
Oj, snabba kast!

– Det var värsta veckan. För det första trodde vi aldrig att vi skulle ha råd att köpa en trerummare, vi hade inga stålar att stoppa in och fick ta banklån på rubbet, men så lyckades vi deala bra. Det var inte så värst fint här kan vi ärligt säga, små valv överallt som ledde in till ganska små rum. Inte fult, men det var inte fixat alls och det var ju perfekt för oss.

Så då renoverade ni samtidigt som du var gravid?

– Ja, det var väl så där, tycker jag. Vi bodde kvar i Årsta och flyttade hit efter att ha rivit en massa väggar och gjort alla de stora grejerna, säger Isabelle.

– Fast vi fick ju kissa i det där hålet i badrumsgolvet ett tag, minns Erik.

– Just det, någon vecka eller så hade vi inte ens ett badrum, det hade jag glömt. Och så sov vi i en säng i det som i dag är Dellas rum, det var grejer överallt.

Gjorde ni allt själva?

– Det mesta, fast vi rev inte väggar och sånt. Men vi var bra på att ta in hjälp på rätt ställen, typ bredspackla i taket. Jag tycker att man måste tänka smart när man renoverar. Till exempel hade vi någon som slipade alla golv, och så målade jag dem vita själv sen.

Efter allt slipande och bortforslande av gammalt byggmaterial står nu lägenheten klar. Brunrosa väggar, vita golv och ett grönt 50-talsinfluerat kök, med en extra hög diskbänk åt Erik, ”jag har ju en tendens att vara rätt lång, två meter”. De många målade loppisfynden gör att helheten känns väldigt Isabelle-ig.

Vem är det som bestämmer hur det ska se ut hemma?

– HAHA, den var bra, garvar Erik.

Kompromissar ni eller har Isabelle alltid en lösning?

– Ja, det har hon väl. Fast Isabelle är artig, och frågar alltid vad jag tycker, säger Erik.

– Det är faktiskt sant, det gör jag. Och de galnaste idéerna har jag gett upp eftersom du inte har gillat dem.

Typ som vadå?

– Skulle jag få bestämma mer så skulle det vara fler djur här inne. Och då snackar vi inte pälsdjur. Utan djurgubbar och porslinsprylar. Erik kläckte ur sig ”jag vill inte ha ett zoo hemma” en gång, så det har jag faktiskt lyssnat på. Vad är det mer som jag gillar som inte du är så tänd på?

– Du var ju inne ett tag på att du vill ha mycket glas överallt, säger Erik.

– Just det. Jag ville ha in mer ljus och funderade på att ha något slags glasvägg mellan badrummet och sovrummet. Jag gillar den kontinentala hotellkänslan, typ att man har ett stort badkar mitt i sovrummet. Drömmer väl om att vara en sån där New York-tjej med ett stort öppet loft.
Kakelväggen i köket är lägenhetens riktiga stolthet. Ett konstverk gjort av Isabelle som la ett stort pussel på golvet med alla små bitar för att testa sig fram till hur hon ville ha det innan hon blandade till fogmassan.

– Det är faktiskt den som gör att det skulle vara svårt att flytta härifrån. Sen Beppe kom drömmer jag om ett rum till. Barnen ska fortfarande få dela och sen ska vi ta ett rum till kombinerat arbets-, gymnastik-,
pyssel- och lekrum för hela familjen. Eftersom vi båda jobbar hemifrån vore det grymt!

Vad är en typisk Isabelle-sak?

– Hmm, jag gillar som sagt mycket djur, mönster och färg. Älskar loppisfynd och udda prylar, gärna i 50-talstoner, mycket färg, shoppar på loppisar som andra löser korsord, kan man säga. Det är avkopplande och som en sport. Jag har problem med vitt, tycker ofta att det känns skitigt och kalt.